Návody a recepty


Na tejto stránke nájdete overené návody a chutné recepty:
1. Varená domáca plastelína
2. Francuzsky jablkový koláč
3. Chrumkavé perníčky/medovníčky
4. Čokoládové brownies
5. Zdravé tvarohovo-jablkové kolieska
6. Mrkvové šatôčky
7. Pečený čaj
8. Dankine medovníčky
9. Ľubkine ovsené koláčiky



1. Varená plastelína od Ľubice

Na vytvorenie 0,5 kg modelovacej hmoty potrebujete:
300ml vody
2 lyžice octu
1 lyžica oleja
150g hladkej múky
75g soli
potravinárske farbivo
vonné esencie (nie sú nutné)

Vo vode rozmiešajte farbivo, olej a ocot. 
Do teflónovej panvice nasypte múku so soľou, prilejte vodu s ostatnými prísadami, 
môžete kvapnúť pár kvapiek vonnej silice. Varte na strednom plameni a stále miešajte. 
Po chvíli sa hmota zlepí dohromady. Neprestávajte miešať, prevaľujte guľu na panvici čo najdlhšie. 
Čím dlhšie ju dokážete variť, tým bude lepšia na modelovanie.

Uchovávanie: z uzavretej nádobe v chladničke

2. Francúzsky jablkový koláč od Majky


Krehké cesto:
- 375g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 150g masla (alebo 90g masla a 90g rastlinného tuku)
- 7 lyžíc ľadovej vody (ak treba, pridáme viac)

Múku a soľ spolu poriadne premiešame. Potom pridáme malé kúsky masla a miešame tak, aby z toho vznikla hrubá mrvenička. (Kľudne môžeme aj v mixéry miešať). Potom pridáme vodu, tak aby vzniklo hladké cesto. Urobíme z neho bochník, zabalíme do fólie alebo sáčku a dáme do chladničky na 30 minút.
Btw. toto tzv. krehké cesto, vydrží v chladničke aj 2 dni :)

Plnka:
- 750g (tj 6 až 8 stredne veľkých) kyselkavých jabĺk
- 100g kryšt. cukru

- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej alebo pomarančovej šťavy
- 2 lyžice polohrubej múky
- 1/2 lyžičky škorice

Jablká očistíme, ošúpeme a nakrájame na menšie-vačšie kúsky (proste to nestrúhame, ale nakrájame na kocky). Potom primiešame ostatné ingrediencie a poriadne pomiešame. Alternatívy: slivky namiesto jabĺk (potom skôr tá pomarančová šťava), alebo hrušky, alebo aj puding s tvarohom). De facto sa tam dá dať čokoľvek z ovocia ;)

Postup:
Rúru si predhrejeme na 220c a vložíme do nej plytký plech. Okrúhly tortový plech si vymastíme maslom.

cesto hneď po vybratí z chladničky si rozdelíme na 2 časti - jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu vyvaľkáme na kruh (taký aby vyplnil formu ažpo okraj). Tip: Vaľkáme na sáčkoch, pretože problém krehkého cesta je, že má tendenciu sa trhať - takže princíp je nedávať moc veľa múky a nemať ho zohriate.

Väčší kruh dáme do formy, cesto natlačíme na dno aj na boky formy, môže aj presahovať cez okraj. Na to dáme plnku. Z menšieho cesta urobíme vrch koláča - zas rozvaľkáme kruh a prikryjeme formu. Okraje, kde sa stretávajú obe cestá, natrieme vodou a postláčame, aby sa dobre zlepili. Prebytočné cesto odstránime. Na vrchu urobíme dva veľké zárezy, ktorými bude unikať para. Vrch potrieme 2 lyžicami mlieka a posypeme 1 lyžicou kryšt. cukru.

Kruhovú formu dáme na plytký plech a pečieme 10 minút na 220c. Potom znížime na 190c a pečieme ďalších 40 minút (alebo do zlatista:)

Je výborný aj keď je horúci, ale aj studený.

3. Chrumkavé perníčky/medovníčky od Majky


Cesto:
- 600g hladkej múky
- 100g palmarínu
- 200g kryštálového cukru
- 4 celé vajcia
- 4 plne lyžice medu
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 1 kávová lyžička perníčkového korenia (je možné nahradiť aj tak, že sa zmieša v rovnakom pomere pomletý klinček, aníz a škorica)


Všetko sa spolu zmieša, vypracuje sa cesto a nechá minimálne 1 hodinu odstáť (môže stáť aj 1 deň). Na plech dáme papier na pečenie. Vykrajujeme perníčky, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a upečieme do ružova - na cca 210 stupňov a cca 7 minút.

Poleva na ozdobu:
-140g práškového cukru (naozaj jemného a treba ho 3x preosiat)
- 1 bielok- 20 kvapiek citrónovej šťavy
- 1 lyžička majzeny

Polevu mixérom naozaj poriadne vymiešame, až do biela. Dáme do sáčku, urobíme v ňom dierku a ozdobujeme. Pozor, zvyšnú polevu dať hneď do uzatvárateľnej misky, lebo to na vzduchu rýchlo obschne! Po ozdobení necháme perníčky vyschnúť aby poleva poriadne stuhla (cca 12 hodin).


4. Čokoládové brownies od Andrey


350 g čokolády s obsahom kakaa 50-60% nalámať na kocky
250 g masla nakrájaného na kúsky 
3 veľké alebo 4 malé vajíčka 
250 g práškového cukru 
85 g hladkej múky 
1 lyžička kypriaceho prášku 

Postup:

Rúru si rozohrejte na 160 stupňov. Hranatú formu (pekáč) vymastite a vyložte papierom na pečenie.
Čokoládu rozpustite spolu s maslom. Vajcia šľahajte tak dlho, kým nezosvetlejú a potom zašľahajte cukor, tak aby zmes bola hustá a lesklá.
Opatrne ju vmiešajte do rozpustenej čokolády. Na vrch preosejte múku s kypriacim práškom a všetko dohladka premiešajte. 
Vlejte do formy a pečte 30-35 minút., tak dlho kým povrch nie je pevný na dotyk, mierne lesklý, ale suchý. Keď koláč chladne, cesto ešte dôjde. 
Vychladnuté nakrájajte na 16 dielov a nechajte ďalej chladnúť. Pred podávaním môžete poprášiť práškovým cukrom.


5. Zdravé tvarohovo-jablkové kolieska

cesto:
- 150g celozrnnej múky (môže byť aj biela polohrubá)
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g hrudkového tvarohu
- 50g trstinového cukru
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 až 3 lyžice nízkotučného mlieka

Plnka:
- 25g masla
- 3 stredne veľké jablká
- 50g orechov
- 1 kávová lyžička škorice

Postup:
Do misy preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, tvaroh, cukor a olej. Ručným mixérom vypracujeme cesto. Pridáme toľko mlieka, aby sme z toho mali hladkú masu. Následne cesto vyvaľkáme na veľkosť 40x30 cm.

Maslo roztopíme a natrieme na cesto. Na to rozsypeme očistené a nahrubo nastrúhané jablká. Posypeme pomletými orechmi so škoricou.
Potom cesto z dlhšej strany silno zrolujeme na závin. Ostrým nožom nakrájame na asi 1,5cm hrubé plátky. Tieto plátky rozložíme po jednom na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch asi 15 minút, keď sú už kolieska zlatohnedé.


6. Mrkvové šatôčky od Majky

cesto:
- 1 vrecko (120g) piškót Opavia
- 100g hladkej múky
- 150g mrkvy (cca 3 stredne veľké mrkvy)
- 200g Hery
- 1/2 prášku do pečiva

Navyše:

- marhuľový lekvár (alebo aj ríbezľový)
- 1 vajce (na potretie)
- práškový cukor na obaľovanie

Postup:
Piškóty pomelieme na prášok v mixéry. Pridáme do nich múku, prášok do pečiva, nastrúhanú mrkvu a tuk. Vypracujeme cesto a vyvaľkáme ho na hrúbku cca 5mm. Ostrôžkou vykrajujeme štvorčeky, ktoré na okrajoch potrieme rozšľahaným vajíčkom (aby sa lepšie zlepili). Plníme lekvárom.
Hotové šatôčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a ešte potrieme zvrchu vajíčkom. Pečieme na 180 až 200 stupňoch približne 20 minút. Ešte horúce obalíme v práškovom cukre.


7. Pečený čaj od Janky

Potrebujete:
  • 3 kg ovocia-akékoľvek (jablká, černice, marhule, broskyne a čiernu bazu...môžu tam ísť hrušky, egreše, maliny, jahody, hrozno, ríbezle, čo len chcete, dokonca aj pomaranče, vydrhnuté môžu byť aj so šupkou, pokrájať na malé kocky)
  • 2 kg cukru
  • škorica, klinčeky
  • 3dcl rumu (podľa chuti, nemusí byt)
 Všetko ovocie pokrájame na malé kusky, pridáme ostatné prísady. Pečieme na pekáči kým nepustí ovocie šťavu pri 130 stupnoch cca 1 hodinu. 
Naberame do pohárov a sterlizujeme 20 minút na 80stupňov, len kým sa chytia viečka.

Čaj pripravíme tak, že 1 čajovú lyžičku zalejeme vriacou vodou.


8. Dankine medovníčky


potrebujeme:
650 g hladkej múky
2 čl sody bikarbony
250 g práškového cukru
4 vajíčka
50 g hery
100 g medu
1  čl skorice
1  čl klincekov
1  čl perníkového korenia

Pečieme 6 minút pri 180 stupňoch.


9. Ľubkine ovsené koláčiky

Ovsené koláčiky (suroviny uvedené v zátvorke sú určené zdravú variantu týchto koláčikov)

1 balík ovsených vločiek (špaldové/celozrnné)
1 vanilínový cukor (2 x vanilkový s pravou vanilkou)
¾ hrnčeka cukru (hnedý cukor)
1 hrnček polohrubej múky (¾ hrnčeka špaldovej/celozrnej)
½ hrnčeka krupice (špaldová napr.biomila)
2-3 lyžičky škorice (v bio kvalite)
½ prášku do pečiva (½ prášku z vínneho kameňa)

Postup:
Suché prísady dobre premiešame a pridáme:
1 Hera (Hera maslová, maslo)
1 balíček hrozienok (ak budú klasické sírené z obchodu, je potrebné ich odmočiť aspoň ½ hodiny v horúcej vode a potom prepláchnuť)
Všetko dobre premiešame so suchými prísadami a pridáme na drobné kúsky posekanú horkú čokoládu (kto chce, môže dať aj 60%-70%) a znova premiesime, aby sa kúsky čokolády rovnomerne rozložila v ceste (kto čokoládu nemôže, nemusí ju pridávať). Takto pripravené cesto dáme na 1-2 hodiny do chladničky. Potom ho vyberieme a tvarujeme malé kolieska. Tie ukladáme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Pečieme, kým koláčiky nemajú zlatistý nádych. Po upečení necháme vychladnúť. Môžeme ich uložiť do uzatvárateľnej dózy, keďže sú trvanlivé vydržia veľmi dlho. Odporúčam najprv vyskúšať klasickú variantu koláčikov, aby ste videli, zhruba akej konzistencie má byť cesto, lebo pri zdravej variante je to cesto hutnejšie a treba pridať menej múky a krupice.

Comments